ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Τμήματα Θεάτρου

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά

Θεατρική έκφραση για παιδιά, εφήβους & ενήλικες

Θεατρικό παιχνίδι για παιδαγωγούς

Θεατρική ομάδα

 

Θεατρικό Παιχνίδι

Πρόκειται για ένα δημιουργικό γεγονός, που προσφέρει άμεση απόλαυση στο παιδί, παράλληλα όμως μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας, καθώς επίσης και σαν μέσο προσέγγισης της θεατρικής τέχνης. Το σπουδαιότερο είναι πως όλα αυτά γίνονται μέσα από την πράξη των ίδιων των παιδιών. Οι μαθητές δεν είναι απλοί δέκτες κάποιας θεωρίας αλλά αντίθετα, με τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία «ανακαλύπτουν μόνοι τους ένα ρόλο που τον χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τους άλλους.» Μέσα από το Θεατρικό Παιχνίδι ευαισθητοποιείται η φαντασία των παιδιών, αυξάνεται η δημιουργικότητά τους και δοκιμάζουν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους με άλλον τρόπο διαφορετικό από αυτόν που έχουν συνηθίσει. Το κυριότερο όμως είναι ότι επικοινωνούν μέσα από τα συναισθήματά τους. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα συναισθήματα και τη φαντασία τους, δύο στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει.

Με το θεατρικό παιχνίδι το παιδί κάνει πράξη την καθημερινή ζωή, τα βιώματα και το συναισθηματισμό του, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιεί έννοιες και καταστάσεις και να βλέπει το ρόλο που το ίδιο μπορεί να παίξει, έτσι ώστε με τη δική του συμμετοχή να δίνει χαρά και ικανοποίηση τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους. Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε μια ομάδα , να συνεργάζεται , να κοινωνικοποιείται αλλά και μα αξιοποιεί δημιουργικά την ενεργητικότητα του ( δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συνήθως ο «ζωηρός” της τάξης είναι ο πιο δημιουργικός μέσα στο θεατρικό παιχνίδι ). Αναπτύσσει την αλληλεγγύη , την αλληλοβοήθεια και αποδέχεται την ύπαρξη της διαφορετικότητας των ανθρώπων . Γνωρίζει , εμπιστεύεται και βελτιώνει τα εκφραστικά του μέσα (κίνηση σώματος και προφορικός λόγος) .Αποκτά άνεση στο να εκφράζεται , αποκτά θάρρος και αυτοπεποίθηση μέσα από τη γνωριμία με τον εαυτό του και την επιβράβευση και έτσι νιώθει χρήσιμο στην ομάδα και αργότερα στην κοινωνία και γενικά στη ζωή του .Μορφώνεται και καλλιεργείται πνευματικά αφού έρχεται σε επαφή με θεατρικά κείμενα , συγγραφείς , ποιήματα , μουσική , ζωγράφους και μαθαίνει να αφομοιωνει και να επεξεργάζεται ενεά καλλιτεχνικό γεγονός κριτικά έτσι διαμορφώνεται η καλλιτεχνική και αισθητική του αντίληψη . Τέλος , παίζει , χαίρεται , γελά , διασκεδάζει και κάνει φίλους .

Το μάθημα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει :

Βιωματικές ασκήσεις αναπνοής , χαλάρωσης . συγκέντρωσης , γνωριμίας , ομαδοποίησης και συνεργασίας .

Περιλαμβάνει ασκήσεις που βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν να συγκεντρωθούν , να αφουγκρασθούν το σώμα τους και να δέσουν με την ομάδα .

Μουσικοκινητικές ασκήσεις .

Ασκήσεις που γίνονται με βάση τη μουσική , την μελωδία , τους ήχους .

Θεατρικό αυτοσχεδιασμό .

Παντομίμα, χορογραφία , μονόλογος , σκετς πάνω σε θέμα που έχει αποφασίσει η ομάδα .

Δραματοποίηση .

Παίζουν σκηνές από παραμύθια, ιστορικά γεγονότα , ποιήματα , τραγούδια ‘η προσωπικά τους βιώματα .