Λογοθεραπεία

Στο Κέντρο Στήριξης για το Παιδί και την Οικογένεια – ΝΗΜΑ, θεωρούμε πως το κάθε παιδί μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του και να καλλιεργήσει τις ιδιαιτερότητές του.  Με γνώμονα το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για τα παιδιά, αλλά και την άρτια υλικοτεχνική υποδομή όπως και το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, δημιουργήσαμε έναν χώρο όπου το κάθε παιδί μπορεί να βρει τον δικό του τρόπο να βελτιώσει την προσωπικότητά του και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν την Ψυχοκοινητική Αγωγή των παιδιών, την διάγνωση και αντιμετώπιση Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών, την ενίσχυση του γραπτού λόγου και της λειτουργικής ανάγνωσης-γραφής-μαθηματικών, την συναισθηματική έκφραση και ομαλή κοινωνικοποίηση, την ψυχαγωγία…

Λογοθεραπεία

Η λογοθεραπεία επιδιώκει τους παρακάτω στόχους:

Την εξάσκηση, διόρθωση και αποκατάσταση των γλωσσικών προβλημάτων – δυσλειτουργιών – διαταραχών, που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της γλώσσας:

Φωνητικό – Φωνολογικό / αρθρωτικό

Σημασιολογικό – Λεξιλογικό

Συντακτικό – Μορφολογικό

Πραγματολογικό – Επικοινωνιακό

Με ασκήσεις άρθρωσης, λεξιλογίου, γραμματικής, συντακτικών κανόνων, κατανόησης , έκφρασης, περιγραφής και αφήγησης, επιδιώκουμε σωστό λόγο και ομιλία – το όργανο της κατεξοχήν επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Παρεμβαίνουμε με ασκήσεις στον αισθητηριακό τομέα.

Συνδυάζουμε αντίστοιχα συνοδευτικά μέσα και μέτρα στήριξης του ψυχοσυναισθηματικού τομέα.

Στοχεύουμε στην κοινωνικοποίηση, επειδή θεωρούμε προϋπόθεση και αγαθό για να ολοκληρωθεί το άτομο ως κοινωνικό όν.

Οι πιο συχνές παθήσεις και αίτια που προκαλούν διαταραχές με τις οποίες ασχολείται ο Λογοθεραπευτής στα παιδιά και στους ενήλικες, όπως:

– ανατομικές ανωμαλίες των οργάνων φώνησης και ομιλίας – αρθρωτικές

– εξελικτικές φωνολογικές διαταραχές

– διαταραχές ροής του λόγου (τραυλισμός, ταχυλαλία)

– διαταραχές φωνής (αφωνία, δυσφωνίες)

– εξελικτικές γλωσσικές διαταραχές

– μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσορθογραφία, δυσαναγνωσία, δυσκαλκουλία)

– νοητική στέρηση

– διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, Asperger)

– σύνδρομα (Down, Rett)

– προβλήματα αισθητηριακού τύπου (βαρηκοΐα / κώφωση)

– νευρολογικές διαταραχές

– ψυχιατρικές διαταραχές

– κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

– εγκεφαλικά επεισόδια (αφασίες)

– διαταραχές μάσησης και κατάποσης

– εκφυλιστικές ασθένειες (Αλτσχάϊμερ, άνοια)

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι:

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Περιλαμβάνει αξιολόγηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων του ατόμου με τη χρήση σταθμισμένων διαγνωστικών test, την διάγνωση του επιπέδου της διαταραχής, την κρίση εάν και τι παρέμβαση χρειάζεται να πραγματοποιηθεί.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παρέχουν θεραπευτικά προγράμματα τόσο στον κλινικό χώρο όσο και στο σπίτι, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των ικανοτήτων-δεξιοτήτων του παιδιού.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Ο τομέας αυτός μπορεί να περιλαμβάνει γραπτές αναφορές προς το σχολείο του παιδιού και τις ιατρικές υπηρεσίες, στις οποίες υπάγεται, με στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με το παιδί σχετικά με την πρόοδο του αλλά και για την ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων του παιδιού.

Δωρεάν αξιολόγηση

Δεκτά όλα τα ταμεία

Υπεύθυνη του τμήματος είναι η λογοθεραπεύτρια Νάντια Καράτζιου και βασική συνεργάτης η λογοθεραπεύτρια Μαρία Μουστάκα

Εργοθεραπεία

Η εργοθεραπεία μέσα από την χρήση συγκεκριμένων – επιλεγμένων έργων καθημερινής ζωής στοχεύει να βοηθήσει τα παιδιά με σωματικές ή νοητικές παθήσεις ή αναπηρίες να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής,  ουτοσώστε αυτά να φτάσουν το μέγιστο επίπεδο της λειτουργικότητας και αυτονομίας τους σε όλους τους τομείς της ζωή τους.

  • Λογοθεραπεία