Σε όλο το ισόγειο του νεοκλασικού κτιρίου που στεγάζεται το ΝΗΜΑ, λειτουργεί τμήμα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στο οποίο τα παιδιά συμμετέχουν σε δημιουργικές δράσεις, με στόχο να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να διασκεδάσουν. Σε ένα περιβάλλον ζεστό και φιλόξενο, η μάθηση συνδυάζεται με την ελευθερία έκφρασης, η διασκέδαση με την υπευθυνότητα, η προσωπική ανάπτυξη με την ομαδικότητα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, αποδεσμεύουν δημιουργικά τις εκφραστικές τους ικανότητες και ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους. Πρόκειται για έναν οικείο τόπο συνάντησης μέσα στην πόλη όπου τα παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά και παράλληλα να ικανοποιήσουν την αστείρευτη ανάγκη τους για παιχνίδι και επικοινωνία με συνομήλικους. Υπεύθυνη του δημιουργικού εργαστηρίου είναι η κα Κωνσταντία Χαλδούπη, η οποία έχει τεράστια εμπειρία με τα παιδιά.

Φέτος, έπειτα από εμπειρία πολλών ετών και ακούγοντας τις ανάγκες των παιδιών, αποφασίσαμε οι δράσεις μας  να έχουν εναλλαγή και ποικιλία, ουτοσώστε να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης για τα παιδιά, με στόχο να δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του κάθε παιδιού και την ψυχαγωγία του κι όχι στην ίδια τη δραστηριότητα.

Θεατρικό παιχνίδι … κι όχι μόνο

Στις ομάδες αυτές με όχημα το θεατρικό παιχνίδι και εργαλείο τη μέθοδο «GrowUp»*, βοηθάμε την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Στόχος είναι να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, να ασκηθούν στο ομαδικό παιχνίδι. Θα εξασκούν τη φαντασία τους, να συνεργάζονται, να πλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να εκφράζουν τα συναισθήματα και να δομούν τις σκέψεις τους.

Τα μέσα επίτευξης των παραπάνω στόχων είναι το θεατρικό παιχνίδι, η αφήγηση, η μουσική, η μαγειρική, η ζωγραφική.

Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 6 – 12 ετών

Δημιουργικό παιχνίδι … κι όχι μόνο

Στις ομάδες αυτές με όχημα το δημιουργικό παιχνίδι και εργαλείο τη μέθοδο «GrowUp»*, βοηθάμε την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Οι λιλιπούτιοι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν και θα βελτιώσουν βασικές δεξιότητες, όπως να ελέγχουν και να συντονίζουν τις κινήσεις τους, να συμμετέχουν ομαδικά και ταυτόχρονα θα ψυχαγωγούνται.

Με ερεθίσματα από την αφήγηση, την τέχνη, τη μαγειρική/ζαχαροπλαστική, τις κατασκευές, τα παιδιά από 2,5 έως 5 ετών θα μάθουν να δημιουργούν, να αλληλεπιδρούν και να χαίρονται.

Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 2,5 – 5 ετών

 

**Το Grow Up είναι μια ψυχοπαιδαγωγική μέθοδος παρέμβασης και απευθύνεται σε ξεχωριστές ομάδες παιδιών με δυσκολίες στην σχολική επίδοση, επιθετικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, άγχος αποχωρισμού, απώλειας & διαζυγίου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φοβίες, κ.α. Όπως επίσης ειδικές ομάδες για παιδιά με αυτισμό, asperger, σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση.

Η μέθοδος περιλαμβάνει αξιολόγηση, ατομική παρέμβαση και ένταξη σε ομάδα και συμβουλευτική γονέων. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, να λειτουργούν ανεξάρτητα, να είναι δημιουργικά καθώς επίσης και να εκπαιδευτούν σε θέματα λεπτής κινητικότητας, χωροχρονικού προσανατολισμού, κ.α. Εν συντομία, στις ομάδες Grow Up, ένα παιδί μπορεί να καλλιεργήσει τις κοινωνικές δεξιότητες και τη συναισθηματική του νοημοσύνη και να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ώστε να αποκτήσει μια καλή σχέση τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους και να ζει πιο ευτυχισμένο. Οι ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες επιδιώκουν να επηρεάσουν θετικά την ανάπτυξη των παιδιών. Κύριο εργαλείο αποτελεί το παιχνίδι και η δημιουργική έκφραση αλλά χρησιμοποιούνται και πιο οργανωμένες δραστηριότητες, όπως είναι η χρήση μιας ιστορίας, ομαδικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων κ.α. Οι ομάδες συνήθως διαρκούν 40-42 εβδομάδες και τα παιδιά που συμμετέχουν παραμένουν σταθερά.