Στο ΝΗΜΑ παρέχονται υπηρεσίες Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας ατόμων, ομάδων, ζευγαριών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν:

-προβλήματα επικοινωνίας στην οικογένεια, τις προσωπικές/επαγγελματικές σχέσεις, κ.λπ.,

-προσωπικές δυσκολίες (προβλήματα συμπεριφοράς, αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κρίσεις πανικού, κρίσεις θυμού, κατάθλιψη, κ.α.)

-προβλήματα στη διαχείριση ειδικών θεμάτων όπως διαζύγιο, πένθος, εξαρτήσεις, ψυχοσωματικές ασθένειες, κ.α.

-προβλήματα σε θέματα οικογένειας, ζευγαριού, γονεϊκού ρόλου και ανατροφής των παιδιών.

-προβλήματα εξαρτήσεων (διαδίκτυο, φαγητό, κ.α.) και χρήσης ουσιών (νόμιμες & παράνομες)

Ατομική Θεραπεία

Στην ατομική ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος εστιάζει σε θέματα που τον απασχολούν και με τη βοήθεια του θεραπευτή εντοπίζει προσωπικές δυσκολίες και εμπλοκές, αλλά και κρυμμένες δυνάμεις του εαυτού του.

Μαθαίνει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του και να τα εκφράζει, καθώς επίσης διερευνά εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που τον αφορούν.

Οι συνεδρίες είναι σε εβδομαδιαία συνήθως βάση και η διάρκεια της θεραπείας ορίζεται μετά από συνεννόηση του θεραπευόμενου με τον θεραπευτή.

Η σχέση που αναπτύσσεται στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στην αποδοχή και την εχεμύθεια.

Ομαδικές Συνεδρίες

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, όπως και η ατομική, έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και τις συναισθηματικές τους δυσκολίες. Ενώ στην ατομική ψυχοθεραπεία η σχέση είναι δυαδική μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, στην ομαδική οι συνεδρίες γίνονται μεταξύ μιας ομάδας ανθρώπων, και με συντονιστές έναν ή δύο ψυχοθεραπευτές.

Οι θεραπευτικές ομάδες πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και έχουν διάρκεια δύο ώρες. Τα θέματα δεν είναι προκαθορισμένα, όπως και στην ατομική ψυχοθεραπεία, αφού ανακύπτουν από τις ανάγκες των μελών.

Στην ομαδική θεραπεία η αλληλεπίδραση των μελών έχει μεγάλη σημασία και είναι αντικείμενο συζήτησης και ψυχοθεραπευτικής διαπραγμάτευσης, μιας και συχνά, μέσα από τον τρόπο που κανείς σχετίζεται στον «μικρόκοσμο» της ομάδας, αντικατοπτρίζεται ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Η θεραπευτική ομάδα δεν είναι ένας χώρος ανάπτυξης κοινωνικών και φιλικών σχέσεων. Τα μέλη της ομάδας δεν είναι χρήσιμο να αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις εκτός ομάδας.

Για να ενταχθεί κάποιος/α σε θεραπευτική ομάδα θα πρέπει πρώτα να έχει ξεκινήσει ατομική θεραπεία ώστε να έχει δημιουργηθεί σχέση εμπιστοσύνης πριν την ένταξη του στην ομάδα. Η επιλογή των μελών γίνεται από τους θεραπευτές με αξιολόγηση μιας σειράς παραγόντων, ώστε η συμμετοχή τους να βοηθά τόσο τους ίδιους όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Συνεδρίες ζευγαριών

Η συμβουλευτική ζεύγους απευθύνεται στα μέλη του ζευγαριού που νιώθουν ότι δεν παίρνουν την ικανοποίηση και πληρότητα που θα ήθελαν μέσα από τη σχέση.

Η εμπειρία που έχει ο κάθε άνθρωπος για τη σχέση μέσα από την εμπειρία της πατρικής του οικογένειας, συχνά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί αργότερα τις δικές του προσωπικές σχέσεις.

Η συμβουλευτική ζεύγους, βοηθάει το ζευγάρι να ορίσει τα θέματα που το δυσκολεύουν, να ξεκαθαρίσει το κάθε μέλος σε ποιο βαθμό τον/την αφορούν και τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η σχέση.

Επίσης, βοηθάει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ του ζευγαριού, όπως και σε θέματα που αφορούν το γονεϊκό ρόλο, την αυτονομία του κάθε μέλους και την ερωτική του σχέση.

Οικογενειακές συνεδρίες

Η οικογένεια είναι ο κόσμος μέσα στον οποίον μεγαλώσαμε, είναι ο χώρος – το σύστημα που μάθαμε να επικοινωνούμε, να σχετιζόμαστε και να νιώθουμε αγάπη και αποδοχή. Ο ρόλος των γονιών, ειδικά σήμερα, με τις τόσες απαιτήσεις της ζωής, είναι δύσκολος, περίπλοκος και πιεστικός. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν θέματα της δικής τους σχέσης ως ζευγάρι, θέματα με την ευρύτερη οικογένεια, επαγγελματικά θέματα και παράλληλα να ανταποκριθούν στις απατήσεις που έχει το μεγάλωμα ενός ή και περισσοτέρων γονιών.

Συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν θέματα ορίων και συμπεριφοράς των παιδιών, φοβίες, μαθησιακά και άλλα θέματα σχετικά με το σχολείο, θέματα υγείας και ανάπτυξης των παιδιών. Ο ειδικός μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν ή να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία μέσα στην οικογένεια και θα συμβάλλουν στην υγιή συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Επίσης, υπάρχουν και πιο ειδικά θέματα όπως το διαζύγιο, το πένθος, αναπτυξιακά προβλήματα του παιδιού που συχνά οι γονείς χρειάζεται να διαχειριστούν. Στις περιπτώσεις αυτές η βοήθεια του ειδικού είναι κάτι παραπάνω από ενδεδειγμένη, ώστε οι γονείς να βρουν τη ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη που χρειάζονται, καθώς και να μάθουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος ή της κρίσης που βιώνουν.

Στόχος είναι η ενίσχυση του γονιού στο ρόλο του, ώστε να μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το παιδί του στην πορεία ανάπτυξης, ωρίμανσης και αυτονόμησης του.

Ένας γονιός μπορεί να έρθει για συμβουλευτική μόνος του ή/και με τον/την σύζυγο του ή να παραβρίσκεται ολόκληρη η οικογένεια.

Συμβουλευτική εξαρτήσεων 

Στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα το ζήτημα των εξαρτήσεων μαστίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.  Η μάστιγα των εξαρτήσεων αναφέρεται συνήθως στα προβλήματα εθισμού από ουσίες, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, από συμπεριφορικές εξαρτήσεις, όπως ο τζόγος αλλά και εξαρτήσεις που σχετίζονται με τον ψηφιακό κόσμο, όπως τα κοινωνικά δίκτυα ή τα παιχνίδια.

Το παζλ των εξαρτήσεων συμπληρώνουν οι διατροφικές διαταραχές, οι σεξουαλικές διαταραχές και οι εξαρτητικές σχέσεις.

Οι εξαρτήσεις είναι ένα φαινόμενο που έχει επιπτώσεις σε πολλούς ανθρώπους και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Οι εξαρτήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στις σχέσεις, στην οικονομική κατάσταση και στη γενικότερη ποιότητα ζωής. Ανάλογα με τον τύπο της εξάρτησης, οι επιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία, στην ψυχική υγεία, και στις σχέσεις με το περιβάλλον.

Ορισμένες από τις κύριες μορφές εξάρτησης στη σημερινή εποχή περιλαμβάνουν:

  1. Εξάρτηση από ουσίες: Αλκοόλ, ναρκωτικά και άλλες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ψυχο-κοινωνικά προβλήματα.

  2. Εξάρτηση από ψηφιακά μέσα: Η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, κοινωνικών δικτύων, και βινεοπαιχνιδιών μπορεί να οδηγήσει σε εθιστική συμπεριφορά.

  3. Εξάρτηση από το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα: Η συνεχής σύνδεση στο Διαδίκτυο, η υπερβολική χρήση κοινωνικών δικτύων και η εξάρτηση από διαδικτυακές δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές λειτουργίες.

  4. Εξάρτηση από το φαγητό: Οι διατροφικές διαταραχές είναι επίσης κυρίαρχες στον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος, μέσα στην αφθονία του, μαστίζεται από φαινόμενα όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία, με όλες τις ενδοιάμεσες διαταραχές τους.

Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων απαιτεί συνήθως εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική υποστήριξη και σε ορισμένες περιπτώσεις ιατρική παρέμβαση. Η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση είναι επίσης σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου εξάρτησης.

Στο ΝΗΜΑ ο επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Γιώργος Γιαννούσης είναι εξειδικευμένος στα θέματα των εξαρτήσεων