Εργαστήρι Αυτοανάλυσης

Σε λίγες μέρες ξεκινά το εργαστήρι αυτοανάλυσης
Εγγραφή

Η αυτοανάλυση αφορά την διερεύνηση και κατανόηση των σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών  από το ίδιο το άτομο. Είναι ένας δρόμος αυτογνωσίας με εργαλείο τον εαυτό και τις δυνατότητες του να μετασχηματίζει τις εμπειρίες σε γνώση.

Μέσα από τις τεχνικές της αυτοανάλυσης στόχος είναι να φωτιστούν αυτές οι δυνατότητες του εαυτού και ο φακός να πηγαίνει από το «πώς με αντιλαμβάνονται οι άλλοι» στο «πώς με αντιλαμβάνομαι εγώ».

Το εργαστήρι αυτοανάλυσης διεξάγεται στον διεργασιακό άξονα της ψυχανάλυσης με την αφηγηματική ψυχοθεραπεία όπως αυτές συγκλίνουν σε μια εξελικτική συστημική προσέγγιση. Ο αυτοαναλυόμενος συμμετέχει, όσο επιθυμεί, και με αφηγηματικό τρόπο αναστοχάζεται τον πυρήνα του, από την περιγραφή του εαυτού του (τα χαρακτηριστικά του, τους ρόλους που έχει τώρα, τα συναισθήματα του, τις επιθυμίες, τις πεποιθήσεις, αξίες του, κλπ.), ως την συγγραφή διαφόρων προοδευτικών αφηγήσεων που οριοθετούν την υποκειμενικότητα.

Αφηγηματικές τεχνικές, ελεύθερος συνειρμός, ερμηνεία ονείρων, επαναδιήγηση, γενεογραμματική αφήγηση κι άλλες μέθοδοι θα αποτελέσουν τον κορμό της διαδικασίας της αυτοανάλυσης.

Το εργαστήρι απευθύνεται τόσο σε ειδικούς ψυχικής υγείας, όσο και σε μη ειδικούς που επιθυμούν να καταδυθούν στα άδυτα του εαυτού τους.
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αυτή την λύση για πρακτικούς κυρίως λόγους, όπως η αδυναμία μετακίνησης. Αυτή η μορφή αυτογνωσίας ταιριάζει επίσης σε όσους έχουν κάνει ψυχοθεραπεία (ψυχαναλυτικής ή άλλης κατεύθυνσης) και επιθυμούν να προεκτείνουν τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της συνεχούς αυτογνωσίας. Τέλος σε όσους επιθυμούν να αυτοαναλυθούν αυτόνομα, αρκεί να είναι κανείς έτοιμος να συμβουλευτεί τον ειδικό που πλαισιώνει την ανάλυση, τον «δάσκαλο», σε κάθε περίπτωση ανάγκης. Σε όσους επιθυμούν να ασκήσουν περιστασιακά την ανάλυση με αφορμή μια κρίση ή μια παροδική δυσκολία, ή σε όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν την αυτοανάλυση ως ένα πολύτιμο μέσο για να πράττουν περισσότερο συνειδητά και να λύνουν μπλοκαρίσματα, παροδικά συμπτώματα, σχεσιακές δυσκολίες, άγχη, αυπνίες, κτλ.

Το εργαστήρι θα διεξάγεται εξ’ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω ειδικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, σε ασύγχρονη μορφή, ενώ θα υπάρχει διαρκής δυνατότητα ανατροφοδότησης του αναστοχαστικού υλικού.

Α’ ΦΑΣΗ
-Συμβόλαιο (κίνητρο, στόχοι, αυτοδέσμευση)
-Γνωριμία με το ασυνείδητο (να στραφεί το βλέμμα σε ότι φέρει τη σφραγίδα του ασυνείδητου: όνειρα, παράδοξα, ιδιορρυθμίες,
αντιφάσεις, κ.α.)
-Η γέννηση του εαυτού
-Ο εαυτός ως άλλος
-Ο αφηγηματικός εαυτός
-Ελεύθερος συνειρμός
-Υποθέσεις, ερμηνείες, εξηγήσεις
-Επαφή με το τραύμα και την ψυχική οδύνη (για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τη διαδικασία αυτοανάλυσης)

Οι εγγραφές είναι ανοιχτές!
Η πρώτη φάση του εργαστηρίου διαρκεί 2,5 μήνες (50 ώρες) κι έχει κόστος 180 €, το οποίο προκαταβάλλεται εφάπαξ

Δίδεται βεβαίωσης παρακολούθησης (για όσους το επιθυμούν)

Φόρμα εγγραφής:
Εγγραφή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο