Κόστος συμμετοχής - 50€

(η συμμετοχή κατοχυρώνεται με την κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Eurobank, GR6102600230000570200720165 στο όνομα Γιαννούσης Γεώργιος και την αποστολή του αποδεικτικού στην διεύθυνση nhma@otenet.gr)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Ανοιχτή

Εισηγητής: Δρ Γιώργος Γιαννούσης, ψυχοθεραπευτής

1. Σεμινάριο για την θεραπεία ζεύγους (εξ’ αποστάσεως)

Το σεμινάριο παρουσιάζει τις αρχές της εξελικτικής συστημικής προσέγγισης και την μεθοδολογία που ακολουθείτε στην θεραπευτική διαδικασία με ζευγάρια.

Η μεθοδολογία αυτή στηρίζεται καταρχήν στην παραδοχή ότι οι κοινωνικο-πολιτισμικό περιβάλλον καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση και την ποιότητα των συντροφικών σχέσεων. Είναι σημαντικό επομένως να κατανοούμε σε βάθος τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνιστώσες που διαμορφώνουν τα αντίστοιχα μοτίβα σχέσεων του εκάστοτε συντροφικού δεσμού. Οι κοινωνικές αιτιάσεις των ατομικών και συντροφικών δυσλειτουργιών θα μας δώσουν μια εύγλωττη εικόνα για τις μορφές και τα μοτίβα που παγιδεύουν τους συντρόφους σε αδιέξοδες σχέσεις και θα ανοίξουν τον δρόμο για την διαχείριση της συζυγικής κρίσης.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο οι αρχές της εξελικτικής συστημικής προσέγγισης θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε σε βάθος τις εσωτερικές διαδρομές που ενώνουν δύο ανθρώπους στη συντροφική/ερωτική σχέση, καθώς και εκείνες που την κάνουν δυσλειτουργική. Στόχος αυτής της κατανόησης είναι να επιχειρήσει ο κάθε εκπαιδευόμενος να διαφοροποιήσει τον τρόπο που εργάζεται με ζευγάρια ως θεραπευτής και ειδικός ψυχικής υγείας.

Στον δρόμο για την επίτευξη αυτής της διαφοροποίησης θα έχουμε ως εργαλεία, εκτός από το θεωρητικό οπλοστάσιο της εξελικτικής συστημικής προσέγγισης, πλήθος κλινικών περιπτώσεων, οι οποίες θα φωτίσουν τον δρόμο της κατανόησης της εργασίας με ζευγάρια.

Κόστος συμμετοχής - 50€

(η συμμετοχή κατοχυρώνεται με την κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Eurobank, GR6102600230000570200720165 στο όνομα Γιαννούσης Γεώργιος και την αποστολή του αποδεικτικού στην διεύθυνση nhma@otenet.gr)

Ημερομηνία διεξαγωγής: Ανοιχτή

Εισηγητής: Δρ Γιώργος Γιαννούσης, ψυχοθεραπευτής

2. Σεμινάριο για την θεραπεία των διαταραχών άγχους (εξ’ αποστάσεως)
Η θεραπεία των ομόκεντρων κύκλων

Το σεμινάριο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των ειδικών της ψυχικής υγείας και ευρύτερα επαγγελματικών του χώρους της υγείας στην θεραπεία διαταραχών άγχους (πανικός, φοβία, στρες) με βάση την εξελικτική συστημική προσέγγιση. Πιο συγκεκριμένα εστιάζει στους τρόπους θεραπευτικής αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού, των φοβιών, της γενικευμένης αγχώδης διαταραχής, κ.λπ. μέσα από το πρίσμα της εξελικτικής συστημικής προσέγγισης, η οποία προτείνει έναν ερμηνευτικό τρόπο αντιμετώπισης τους, δηλαδή πιο συγκεκριμένα επιχειρεί να ανιχνεύσει τους αιτιολογικούς παράγοντες που βοηθούν στην εμφάνιση της κρίσης και στην σταδιακή εστίαση την θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Ο θεραπευτής που καλείται να υποστηρίξει κλινικά ένα θεραπευόμενο που κυριαρχείται από άγχος, πανικούς και φοβίες χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες δεξιότητες και προσλαμβάνουσες τόσο της ψυχοσύνθεσης μιας προσωπικότητας, όσο και του κοινωνικού γίγνεσθαι. Συνεπώς ο θεραπευτής χρειάζεται να έχει το δυνατόν περισσότερα εφόδια και ειδικές γνώσεις ώστε να μπορεί να κινείται αρμονικά μέσα στο παράδοξο σύμπαν των διαταραχών άγχους. Μέσα από το σεμινάριο θα επιχειρηθεί η κατανόηση των κρυφών νοημάτων που μεταφέρουν οι διαταραχές άγχους και πως αυτά διασυνδέονται με την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του κάθε θεραπευόμενου.

Φόρμα εγγραφής
3. Ξετυλίγοντας το κουβάρι των συντροφικών σχέσεων

Οι συντροφικές σχέσεις και ο γάμος αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και πιο σύνθετα θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο στην εποχή μας οι συντροφικές σχέσεις, μέσα ή έξω από το γάμο, έχουν μετατραπεί σε ένα δύσκολο πεδίο, γεμάτο αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και ματαιώσεις, που οδηγεί σε μια εξίσου δύσκολη καθημερινότητα.

Τι κάνει δύσκολη τη συμβίωση δύο ανθρώπων;

Γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε ένα δυσλειτουργικό γάμο ή σε ανυπόφορες συντροφικές σχέσεις;

Τι δυσκολεύει την προσωπική δέσμευση σε όλες τις μορφές των συντροφικών σχέσεων;

Γιατί αυξηθήκανε τα διαζύγια και οι χωρισμοί;

Γιατί ακόμη κι όταν φύγουν από μια προβληματική σχέση οι άνθρωποι αναπαράγουν το ίδιο μοτίβο και στις επόμενες τους σχέσεις;

Γιατί ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο θυμός, η οργή και η βία στους κόλπους των συντροφικών σχέσεων και το γάμο;

Τι γίνεται με την πολυπλοκότητα που παρατηρούμε στη μορφή των σύγχρονων ερωτικών σχέσεων;

Εν τέλει που οδεύει η συντροφικότητα στις μέρες μας;

Τα ερωτήματα για τη συντροφικότητα είναι τόσα πολλά που καθιστούν αναγκαίο, πλέον, να αναγνωρίζουμε και να συν-κατασκευάζουμε τις διάφορες πτυχές που οδηγούν στην ανάπτυξη ενός υγιούς συντροφικού δεσμού, ενός δεσμού που θα στηρίζεται στην αλληλοκατανόηση, τη ζεστή επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και την αλληλοϋποστήριξη κι όχι στις αλληλο-επικαλύψεις, στις αναγκαιότητες και στα ψυχικά βολέματα. Σε μια σχέση που θα στηρίζεται στην αγάπη και στον έρωτα κι όχι στο συμφέρον και την ψυχική συρρίκνωση. Σε μια σχέση που προάγει την προσωπική εξέλιξη του κάθε συντρόφου  σε μια διαρκή πορεία συνεξέλιξης.

Ελάτε λοιπόν να μιλήσουμε για τις συντροφικές σχέσεις και να ξετυλίξουμε το μπερδεμένο τους κουβάρι πιάνοντας το νήμα από την αρχή. 

Να μιλήσουμε για όλα όσα απασχολούν εσάς  και μέσα από τη γνώση και τις εμπειρίες μας να σας βοηθήσουμε να ορίσετε ένα λειτουργικότερο πλαίσιο στις δικές σας συντροφικές σχέσεις.

Διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου: 2 1/2 ώρες

Ημερομηνία διεξαγωγής σεμιναρίου: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι

Κόστος συμμετοχής: 25 Ευρώ

Εισηγητές: Δρ. Γιώργος Γιαννούσης, ψυχοθεραπευτής – οικογενειακός θεραπευτής

                   Εύη Κυριάκου, εκπ. σύμβουλος ψυχικής υγείας

Φόρμα εγγραφής: https://docs.google.com/forms/d/1NivBwEWIrMyXVyq5-N1t8M7sfbvTxVSnFU1Fv0_DUOs/edit