Συμβουλευτική Εφήβων

Στόχος στην διαδικασία της συμβουλευτικής των εφήβων είναι η έκφραση και επεξεργασία των συγκρουσιακών ζητημάτων που εμφανίζονται στην μεταβατική φάση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Οι αλλαγές στην εφηβεία είναι ραγδαίες τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Φυσιολογικό είναι λοιπόν οι έφηβοι να διακατέχονται από άγχη και συγκρούσεις που έρχονται στην επιφάνεια με διάφορες μορφές, ήπιες ή πιο έντονες.

Σε αυτή την φάση ζωής οι νέοι συγκρούονται ανάμεσα στην ασφάλεια της οικογένειας και την επιθυμία της αυτονόμησης. Σε αυτήν την διαδικασία αυτονόμησης η ατομική ή ομαδική συμβουλευτική  μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στην έκφραση των αναγκών και των συναισθημάτων.

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τους έφηβους γίνεται μέσα από ατομικές συνεδρίες, αλλά και από ομαδικές, βιωματικές ασκήσεις, οι οποίες κινητοποιούν το σώμα και το συναίσθημα τους. Παράλληλος στόχος είναι οι νέοι να αποκτήσουν εκείνες τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ομαλή ένταξή τους στον κόσμο των ενηλίκων.

Η συμβουλευτική διαδικασία μπορεί να αφορά κάθε έφηβο που θέλει να διευρύνει την σφαίρα της αυτογνωσίας του και να αποκτήσει νέες δεξιότητες επικοινωνίας. Αφορά όμως και περιπτώσεις όπου υπάρχει υπερβολική ένταση στο οικογενειακό περιβάλλον που σχετίζεται με την συμπεριφορά του εφήβου, όταν υπάρχει δυσλειτουργίες στην συμπεριφορά του εφήβου, όταν ο έφηβος κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, όταν είναι πολλές ώρες στο διαδίκτυο, όταν παραμελεί τα μαθήματά του, κ.α.

Αναπτυξιακές και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες των Εφήβων:

Διατροφή (ανορεξία – βουλιμία – παχυσαρκία)

Προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, παραβατικότητα, ψέματα κ.ά.)

Φόβοι – Εμμονές – Άγχη

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Μειωμένη αυτοεκτίμηση – Ενοχές

Εφηβική ανεξαρτησία και αντίδραση

Έλλειψη ικανοποιητικών σχέσεων

Δυσκολίες σεξουαλικότητας

Προβλήματα ταυτότητας φύλου

Κατάθλιψη,

Εξαρτητικές συμπεριφορές, κ.α.

                     Επαγγελματικός προσανατολισμός

Το ΝΗΜΑ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής καριέρας. Συνεργάζεται με πιστοποιημένους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και ειδικούς ψυχικής υγείας και χρησιμοποιεί τη σειρά EvCareer Επαγγελματικός Προσανατολισμός, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους μαθητές Λυκείου και τους εφήβους που επιθυμούν να διερευνήσουν τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες τους και να επιλέξουν τις σπουδές της προτίμησης τους.

                     Υπεύθυνες: Ερμιόνη Γαβριήλ & Κωνσταντία Χαλδούπη