ΕΦΗΒΩΝ

Συμβουλευτική Εφήβων

Στόχος στην διαδικασία της συμβουλευτικής των εφήβων είναι η έκφραση και επεξεργασία των συγκρουσιακών ζητημάτων που εμφανίζονται στην μεταβατική φάση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Οι αλλαγές στην εφηβεία είναι ραγδαίες τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Φυσιολογικό είναι λοιπόν οι έφηβοι να διακατέχονται από άγχη και συγκρούσεις που έρχονται στην επιφάνεια με διάφορες μορφές, ήπιες ή πιο έντονες.

Σε αυτή την φάση ζωής οι νέοι συγκρούονται ανάμεσα στην ασφάλεια της οικογένειας και την επιθυμία της αυτονόμησης. Σε αυτήν την διαδικασία αυτονόμησης η ατομική ή ομαδική συμβουλευτική  μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στην έκφραση των αναγκών και των συναισθημάτων.

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τους έφηβους γίνεται μέσα από ατομικές συνεδρίες, αλλά και από ομαδικές, βιωματικές ασκήσεις, οι οποίες κινητοποιούν το σώμα και το συναίσθημα τους. Παράλληλος στόχος είναι οι νέοι να αποκτήσουν εκείνες τις κοινωνικές δεξιότητες που απαιτούνται για την ομαλή ένταξή τους στον κόσμο των ενηλίκων.

Η ομάδα των εμψυχωτών αποτελείται από επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων.

Η συμβουλευτική διαδικασία μπορεί να αφορά κάθε έφηβο που θέλει να διευρύνει την σφαίρα της αυτογνωσίας του και να αποκτήσει νέες δεξιότητες επικοινωνίας. Αφορά όμως και περιπτώσεις όπου υπάρχει υπερβολική ένταση στο οικογενειακό περιβάλλον που σχετίζεται με την συμπεριφορά του εφήβου, όταν υπάρχει δυσλειτουργίες στην συμπεριφορά του εφήβου, όταν ο έφηβος κάνει χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, όταν είναι πολλές ώρες στο διαδίκτυο, όταν παραμελεί τα μαθήματά του, κ.α.

Αναπτυξιακές και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες των Εφήβων:

Διατροφή (ανορεξία – βουλιμία – παχυσαρκία)

Προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, παραβατικότητα, ψέματα κ.ά.)

Φόβοι – Εμμονές – Άγχη

Έλλειψη ενδιαφέροντος

Μειωμένη αυτοεκτίμηση – Ενοχές

Εφηβική ανεξαρτησία και αντίδραση

Έλλειψη ικανοποιητικών σχέσεων

Δυσκολίες σεξουαλικότητας

Προβλήματα ταυτότητας φύλου

Κατάθλιψη, κ.α.

Παράλληλα το κέντρο έχει αναπτύξει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης Grow Up απευθείνεται και σε εφήβους και νέους ενήλικες με:
Αυτισμό (asperger), σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση. Το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης εφήβων και νέων ενηλίκων στοχεύει στην ομαλή κοινωνικοποίηση και κοινωνική ένταξη.

 Επαγγελματικός προσανατολισμός

Το ΝΗΜΑ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής καριέρας. Συνεργάζεται με πιστοποιημένους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού και ειδικούς ψυχικής υγείας και χρησιμοποιεί τη σειρά EvCareer Επαγγελματικός Προσανατολισμός, η οποία αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους μαθητές Λυκείου και τους εφήβους που επιθυμούν να διερευνήσουν τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες τους και να επιλέξουν τις σπουδές της προτίμησης τους.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός της Evalion είναι μια συμβουλευτική διαδικασία που στηρίζεται στη χρήση ψυχομετρικών εργαλείων και έχει ως στόχο να βοηθήσει τον έφηβο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον εαυτό του και να επιλέξει την κατάλληλη για εκείνον σπουδαστική και μετέπειτα, επαγγελματική κατεύθυνση.

Τα εργαλεία (τεστ και ερωτηματολόγια) που χρησιμοποιούνται, στοχεύουν στη διερεύνηση των επαγγελματικών ενδιαφερόντων, της προσωπικότητας, των αξιών και των ικανοτήτων του εφήβου. Αξιοποιώντας τις παραπάνω πληροφορίες, το άτομο ενισχύει την αυτογνωσία του και είναι σε θέση να λάβει περισσότερο συνειδητές αποφάσεις σχετικά με το επαγγελματικό του μέλλον.

Σε ποιους απευθύνεται

Η σειρά EvCareer Επαγγελματικός Προσανατολισμός απευθύνεται σε έφηβους/μαθητές 14 έως 18 ετών, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης για την επιλογή της κατάλληλης μεταλυκειακής εκπαίδευσης.